top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraEva Liptajová

Můžeme změnit svět


Souhra vůní vody, kvetoucích bylinek, stromů a probouzející se přírody vytvářejí ten nejluxusnější parfém, čistý a voňavý vzduch, kterým si můžeme naplnit plíce. Životem zdravé přírody. Můžeme vyjít do lesů, které nám dodávají energii a žasnout nad jejich nádherou.

Můžeme poslouchat ten nejkrásněší koncert, který umí ptáci, vítr opírající se do stromů, do stvolů trav a pokleknout nad touto neutuchající krásou.

Tuto neutuchající krásu můžeme chránit, když každý udělá malou či velkou změnu.

Člověk se může cítit vůči globálním změnám klimatu bezmocný. Nemusí to tak ale být. Můžeme si položit otázku, co jako jedinec mohu změnit, abych chránil přírodu, aby se přírdodě, zvířatům i lidem vedlo lépe? Jaký rozdíl to přinese, když udělám malou změnu?

Důležité je si uvědomit, že nejsme bezmocní, ale naopak!

Každý se může podílet na zlepšení životního prostředí i malým krůčkem.

Základem je, zacházet s dostupnými zdroji zodpovědně. Raději koupíme místní produkty. Jablka od českých farmářů než brambory z Nového Zélandu.

V roce 1993 švédští vědci spočítali, že potraviny tradiční švédské snídaně cestou na talíř urazí celkem zhruba 40 000 kilometrů.

Zacházet s dostupnými zdroji zodpovědně má i sociální dopad, který vyjádřil sociolog Jan Keller. "Nové kolosy supermarketů a hypermarketů nedeformují zdaleka jen charakter našich měst a předměstí a nepřestavují zdaleka jen ekologické ohrožení. Deformují také sociální strukturu a ohrožují ty vrstvy, které historicky garantovaly rozvoj občanské společnosti."

Měli bychom položit si otázku, za jakých podmínek byly potraviny vyrobeny a za jakých podmínek pracují lidé v potravinářském průmyslu? Bio a fair trade jsou důležité pojmy. Některé produkty, jako je čaj, káva apod., není možné získat lokálně, takže jsme nuceni kupovat zboží z dovozu. U výrobků z rozvojových zemí je důležité zajistit, aby se při jejich produkci dodržovali určité sociální standardy - vyloučila se práce dětí, producenti dostali přiměřenou odměnu za práci, omezilo se použití toxických látek atd. To garantuje certifikát organizace Fair Trade.

Doslova jsem si zamilovala přírodní kosmetiku vyrobenou z bio rostlin a cítím, jak blahodárné účinnky má na mé vlasy a pokožku. Možná je v některých případech dražší, než běžná kosmetika, ale protože vím, že cílem kosmetického průmyslu, vyrábějící běžné, chemické přípravky, je snaha vyrábět je stabilnější, snáze použitelnou anebo voňavější, přidávají do ní celou škálu toxických látek, například ftaláty nebo parabeny, těkavé toxické látky, které způsobují alergie, podráždění a neurologická poškození.

K tomu, abych o používání "zdravé" kosmetiky více přemýšlela, mě před lety donutila má dcera. Když byla malá, namazala jsem jí tělo ochranným opalovacím krémem, známé německé značky, jejíž produkty nepatří mezi nejlevnější, s vírou, že jí ochráním před slunečními paprsky. Avšak stalo se, že se jí na celém tělíčku objevily pupínky. Jakmile jsem začala používat minerální krém s bio esenciálními oleji, pupínům byl konec.

Prací prášky, jejichž hlavní složkou jsou tenzidy, tedy látky s mycími a pracími schopnostmi, jedná se o subsatnce nejrůznějšího chemického složení, které se v přírodě různě dlouho a různou měrou rozkládají. V údajích na obalech pracích prášků nenajdete informace o celkové biologické rozložitelnosti tenzidů, ale o tzv. primární rozložitelnosti, to je rozklad do bodu, než látka přestane pěnit. Velmi dobře rozložitelným tenzidem je mýdlo, nejlépe jádrové.

Čisticí prostředky pro domácnost - různé přípravky na mytí podlahy, dlaždic a pro různá další použití mohou obsahovat některé látky nebezpečné jak pro vaše zdraví, tak pro životní prostředí. Jedná se například o nonylfenoly. Když sdružení Arnika nechalo prozkoumat v roce 2006 chemické složení prachu ve vnitřních prostorách budov, objevila se ve vzrocích velice vysoká hodnota nonylfenolů. Je tedy třeba zvláště přítomnosti těchto látek v čisticích prostředcích věnovat vysokou pozornost. Pokud je na nějakém přípravku deklarováno, že má antibakteriální účinky, buďte na pozoru a zajímejte se o to, cože je tam za látku, která má takové účinky, a vyhledejte si o ní další informace. Antibakteriálně působí většinou přísada biocidů, které mohou mít kromě bakrerií také negativní dopad na naše zdraví. Na trhu lze najít řadu čisticích prostředků šetrných k životnímu prostředí. Nejlépe je řídit se označením značkou "ekologicky šetrný výrobek".

Nepřeberné množství literatury a dnešní internet umožňují přístup k informacím o tom, jak si kosmetické a čisticí prostředky vyrobit doma z běžně dostupných surovin bez použití chemie.

Buďme vzorem našim dětem. Místo jednorázových plastových sáčků můžeme používat látkové tašky, které mohou děti pomalovat veselými obrázky. Ráno si v pekařství necháme nalít kávu do námi přineseného termohrnku místo jednorázového kelímku. Věci můžeme sdílet a vyměňovat místo neustálého nakupování nových, které použijeme jen jednou a vyhodíme. Šetřit vodou. Něco starého proměnit v něco nového.

Máme moc, každý den rozhodujeme o tom, jak se bude svět vyvíjet.

Když se v roce 1992 konal v Riu de Janeiru Summit OSN k ochraně životního prostředí, vystoupila tam za environmentální dětskou organizaci E.C.O. dvanáctiletá dívka Severn Suzuki a mimo jiné řekla: "Ve škole a dokonce i ve školce nás učíte, jak se máme chovat ke světu. Učíte nás nebojovat s ostatními, vypracovávat úkoly, respektovat ostatní, uklíze po sobě nepořádek, neubližovat ostatním stvořením, dělit se - nebýt chamitivý. Proč děláte věci, o nichž sami říkáte, že je my dělat nemáme?"

Celý projev můžete zhlédnout na tomto videu.

Doporučuji

www.vitejtenazemi.cz

www.ochranaprirody.cz

www.priroda.cz

www.ekorosnicka.cz

www.enviweb.cz

www.bio-info.cz

www.ekostopa.cz

www.csop.cz

www.chaloupky.cz

www.ekozahrady.com

www.rosacb.cz


12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

SPOLU Olomouc

    bottom of page